برنامه نویسی جزو مشاغل پر طرفدار و پردرآمد دنیاست و بسیاری از افراد شاغل نیز به فکر تغییر شغل و ورود به حرفه برنامه نویسی هستند. امروزه استفاده از اینترنت و تلفن های هوشمند در سراسر جهان گسترش یافته و نقش به سزایی در زندگی ما دارد، حتی کوچکترین اموری مثل سفارش غذا هم با استفاده از اینترنت و موبایل صورت می گیرد. همین کاربرد موبایل، اینترنت و اپلیکیشنها در زندگی امروزی باعث اهمیت پیدا کردنِ برنامه نویسی شده و نقش اصلی در زندگی ما دارد. بریم مسیر شغلی برنامه نویسی رو ببینیم.
کابردهای برنامه نویسی روزبه روز در حال گسترش هستند و امروزه در هر زمینه و موضوعی میتوان به راحتی یک ردپا از برنامه نویسی دید، اما واقعا برنامه نویسی چیست؟ برنامه نویس کیست؟ و چگونه باید مسیر شغلی برنامه نویسی را پیدا کرد؟
پس در ادامهی این پست، با وب سایت آموزش برنامه نویسی کیورک همراه باشید.
برنامه نویسی چیست؟
به زبان ساده اگر بخواهیم بگوییم برنامه نویسی چیست به این صورت است که اجرای دستورات توسط وسایل دیجیتال مانند گوشی و کامپیوتر به کمک برنامهنویسی صورت میگیرد. برای اینکه از کامپیوتر بخواهیم که دستوری را انجام دهد باید آن را به صورت برنامه نویسی در قالب کدهایی در کامپیوتر ثبت کنیم که دستگاه مربوطه با پردازش آن بتواند به دستورات عمل کند. جالب است که بگوییم کامپیوترها زبان ما انسانها را درک نمیکنند، آنها فقط قادر هستند تمامی اطلاعات را به صورت اعداد صفر و یک ببینند در نتیجه ما برای اینکه بخواهیم از کامپیوتر استفاده کنیم و به آن بفهمانیم که چه خواسته ای داریم از برنامه نویسی کمک خواهیم گرفت.
هر برنامه ای که روی کامپیوترتان از آن استفاده میکنید شامل مجموعه ای از کدهاست که برای انجام یک یا چند وظیفه خاص بر روی کامپیوتر اجرا می شوند این کدها در مغز کامپیوتر یا همان Cpu (central processing unit)پردازش میشوند سپس این دستورات به کدهای ۰ و ۱ تبدیل شده و کامپیوتر آنها را درک میکند، و خروجی آن به کاربر نمایش داده میشود و همچنین این کدها توسط برنامه نویسان نوشته شده است.
برنامه نویس کیست؟
برنامه نویس فردی است که کدهای خاصی را به وسیله یک ابزار هوشمند مثل کامپیوتر وارد سیستم نموده و دستور میدهد که دقیقاً چه کاری باید انجام شود. معمولاً یک برنامه نویس به خلق و ساختن چیزی میپردازد که پایه و اساس آن، اِلمانهای طراحی شده توسط اشخاص دیگر میباشد.
برنامه نویس با دادن دستورالعمل های برنامه نویسی خاص به کامپیوتر، نرم افزار یا برنامه های کاربردی را طراحی و یا ایجاد می کند، در واقع برنامهنویس تلاش میکند برای مسائل مختلف بهترین پاسخها را پیدا کرده و با استفاده از زبانهای برنامهنویسی آنها را به کامپیوتر منتقل کند.
محبوب ترین زبان های برنامه نویسی و کاربرد آنها
زبان های برنامه نویسی زیادی وجود دارد و هر کدام در حوزه های خاص خود کاربرد دارند. در ادامه با بهترین زبان های برنامه نویسی آشنا خواهید خواهید شد:
سی شارپ (C#)
از زبان برنامه نویسی C# میتوان برای ساخت و توسعه برنامه های تحت ویندوز (دسکتاپ)، برنامه های تحت وب،Web service ها، برنامه های موبایل و بازی ها استفاده کرد. اصلی ترین کاربرد زبان سی شارپ توسعه بازی ها است
جاوا اسکریپت (Java Script)
از جاوا اسکریپت برای طراحی صفحات وب، توسعه بکاند، وب اپلیکیشن ها، توسعه و ساخت بازی و موبایل استفاده میشود. این زبان اولین زبانی است که توسعه دهنگان وب به یادگیری آن میپردازند.
سی (C)
این زبان در اکثر زمینه ها و حوزه ها کاربرد دارد، از این زبان برای ساخت برنامه های کاربردی سیستم استفاده میشود. سیستم عامل هایی مانند ویندوز و لینوکس از برنامه نویسی C استفاده می کنند، همچنین از زبان C برای بازی، هوش مصنوعی، داده کاوی و برنامه های محاسباتی با حجم بالا استفاده میشود.
کاتلین (Kotlin)
زبان کاتلین یک زبان شی گرا است یعنی نوع متغیرها هنگام کامپایل مشخص میشود. کاتلین به عنوان زبان دوم توسعهی اندروید شناخته میشود. از این زبان به عنوان اصلی ترین زبان در حوزه موبایل استفاده میشود.
پایتون (Python)
پایتون یکی از ضروریترین و مهمترین زبانهای برنامه نویسی است که قابلیت تطبیق پذیری بالایی داشته و به عنوان یک زبان رایج و متداول در جهان شناخته میشود. یادگیری این زبان آسان بوده و کاربرد فراوانی دارد. از زبان پایتون در فناوریهای جدید مثل هوش مصنوعی و یادگیری ماشین استفاده میشود و همچین این زبان در حوزه های وب، اپلیکیشن و دسکتاپ کاربرد دارد.
اگر به این زبان علاقه مندید به دوره آموزش پایتون کی ورک مراجعه کنید.
جاوا (Java)
زبان جاوا، یک زبان شی گرا است و شباهت زیادی به زبانهای C و ++C دارد. این زبان برای حوزه موبایل جایگاه مهمی دارد.
شما میتوانید با استفاده از این زبان، برنامههای تحت موبایل، ویندوز، لینوکس و… بنویسید. جاوا نیز معمولا برای رایانه های دسکتاپ، سایر محاسبات موبایل، بازی ها و محاسبات عددی استفاده می شود.
پی اچ پی (PHP)
کاربردهای زیادی برای PHP وجود دارد، اگرچه بیشتر برای توسعه وب سایت مورد استفاده قرار میگیرد، اما از آن برای مدیریت محتوای پویا و پایگاههای داده در یک وبسایت استفاده می شود این زبان به خوبی با زبان های پایگاه داده مانند MySQL ادغام می شود.
سی پلاس پلاس (c++)
این زبان معمولاً برای نرم افزارهای گرافیکی سنگین مانند بازی ها، برنامه های ویرایش عکس و ویدیو و مرورگرها استفاده می شود و همچین این زبان در حوزه هوش مصنوعی کاربرد دارد.
سوئیفت (Swift)
سوئیفت زبانی است که به تازگی توسط شرکت اپل عرضه شد تا فرآیند توسعه اپلیکیشن برای سیستم عامل iOS را آسان کند و به برنامه نویسان مبتدی اجازه میدهد تا با دردسر کمتری برای سیستم عامل iOS اپلیکیشن بسازند.
حوزه های برنامه نویسی و زبان های مرتبط آنها
1. برنامه نویسی حوزه موبایل
برنامه نویسی موبایل یک شغل پردرآمد و مجبوب بین مردم است. اگر به برنامه نویسی حوزهی موبایل علاقهمند هستید، باید پیش از شروع به یادگیری، پلتفرم مورد نظر خود را انتخاب کنید. اندروید و iOS دو پلتفرم محبوب موبایل هستند برای نوشتن برنامههای مختص هر یک از این دو پلتفرم، باید زبانهای مرتبط آن را فرا بگیرید.
• زبانهای رایج برای برنامههای اندروید، جاوا و کاتلین هستند.
• سیستم عامل iOS توسط شرکت اپل توسعه داده شده است و زبان های مورد استفاده برای توسعه برنامههای iOS، سوئیفت و Objective-C هستند.
2. برنامه نویسی وب
یکی از محبوبترین حوزههای برنامه نویسی ،حوزه وب است. به زبانهایی که برای کار بر روی وب و شبکه طراحی و ساخته شدهاند، زبانهای برنامهنویسی تحت وب گفته میشود. این زبانها برای ایجاد و تولید انواع پروژهها و نرمافزارهای تحت وب مورد استفاده قرار میگیرند. به عنوان مثال انواع وبسایتها، ایمیل، خرید آنلاین، امور بانکی، مجلهها و برنامههای انلاین نمونه کاربردهایی هستند که از زبانهای تحت وب برای ایجاد آنها استفاده شده است.
برنامه نویسی وب به دو دسته فرانت اند (Front End) و بکاند (Back End) تقسیم می شود.
دوره ورد پرس تیم کی ورک هم می تونید از این لینک ببینید
برنامه نویسی فرانت اند (Front End) چیست؟
یکی از معانی واژه Front، (جلو) است. برنامه نویس فرانت اند کسی است که برنامه نویسی سمت کاربر را انجام میدهد، که این بخش از وب سایت برای کاربر قابل مشاهده است. به طور خلاصه طراحی یا کدنویسی هر چیزی که مربوط به نمای وب سایت باشد.
مهارت هایی که برنامه نویس فرانت اند باید داشه باشد:
• HTML
• CSS
• Javascript
• کتابخانهها و فریمورک های جاوا اسکریپت (مثل جی کوئری)
• کتابخانههای CSS مثل بوت استرپ (Bootstrap)
• پردازندههای CSS مثل Sass یا Less
• طراحی وب واکنش گرا (Responsive Web Design)
• نرم افزارهای گرافیکی (فتوشاپ و شاید کمیIllustrator)
دوره HTML/CSS تیم کی ورک رو می تونید از این لینک ببینید.
برنامه نویس بک اند (Back End) چیست؟
برنامه نویس بک اند کسی است که وظیفه توسعه بخشی از وب سایت یا نرم افزار تحت وب که برای کاربر قابل مشاهده نیست را به عهده دارد. یکی از معانی واژه Back، (پشت) است.
مهارت هایی که برنامه بک اند باید داشته باشد:
• یادگیری زبان نشانه گذاری HTML ,CSS
• یادگیری یکی از زبانهای برنامه نویسی سمت سرور PHP , ASP
• یادگیری پایگاه داده
• تمرین و تکراربرای تبدیل شدن به یک متخصص.
• توانایی حل مسئله
مهمترین زبان های بک اند:
• Php
• Python
• C#
• Ruby
• Java
• Go
• Asp
3. برنامه نویسی حوزه دسکتاپ
زبانهای برنامه نویسی تحت دسکتاپ زبانهایی هستند که از آنها برای تولید نرمافزارهای کاربردی روی سیستم عامل ویندوز، لینوکس، مک و … استفاده میشود. مانند نرمافزارهای اتوماسیون اداری، نرمافزارهای چندرسانهای Multi Media، مرورگرها و … .
زبانهای برنامه نویسی برای توسعهی نرم افزار تحت ویندوز:
• C#
• Java
• JavaScript
• C++
• Python
زبانهای برنامهنویسی برای توسعهی نرم افزار تحت لینوکس:
• Java
• Python
زبانهای برنامه نویسی برای توسعهی نرم افزار تحت macOS:
• Swift
• Objective-C
4. توسعه بازیهای رایانهای
بازیهای رایانهای جذابیت بالایی در بین کودکان، نوجوانان و حتی بزرگسالان دارند. برخی افراد ترجیح میدهند تا با توسعه بازیهای رایانهای درآمد نامحدود برای خود ایجاد کنند، به همین دلیل یکی از جذاب ترین و پردرآمد ترین حوزه های برنامه نویسی به حساب میآید.
شما برای توسعه بازیهای رایانهای به یادگیری یک زبان برنامه نویسی مانند C# نیاز دارید و باید با اسکریپت نویسی و موتورهای بازی سازی (همچون یونیتی، آنریل، گیم میکر و…) نیز آشنایی داشته باشید.
زبان های مرتبط با حوزه بازی سازی:
• C#
• Java
• Python
• C++
• Java script
5. حوزه داده کاوی، هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی
هوش مصنوعی یک زمینهی جدید در زمینه برنامه نویسی و محبوب در رشتهی کامپیوتر است که امروزه رشد بسیار خوبی داشته و درآمد بالایی خواهد داشت. هدف از هوش مصنوعی، توسعهی و ساخت ماشینهایی است که مانند انسان، هوشمند عمل کرده و به راحتی و رفاه انسانها کمک کنند. هوش مصنوعی در بخشهایی مانند تجارت الکترونیک، صنعت، پزشکی، کشاورزی، اقتصاد و… به انسان کمک میکند.
اگر از این نوع پست خوشتون اومده دوره مسیر شغلی هوش مصنوعی رو از دست ندید
یکی از زیر مجموعههای هوش مصنوعی، یادگیری ماشین است، که به سیستم ها این امکان را می دهد تا چیزهای جدیدی را به صورت خودکار بیاموزند و از آموختههای خود استتفاده و پیشرفت داشته باشند بدون اینکه به برنامه نویسی نیاز داشته باشند.
امروزه شرکتها از طریق ارائهی خدمات و ارتباط مستمر با مشتری، اطلاعات زیادی به دست میآورند که میتوانند با استفاده از تکنیکهای داده کاوی (Data Mining)، الگوهای پنهان درون این دادهها را کشف کنند و از نتایج بهدست آمده در جهت بهبود عملکرد سازمان و رفاه مشتریان خود استفاده کنند.
زبان های پرکاربرد هوش مصنوعی:
· Lisp
· Python
· C++
· Go
· Java
· R
· Prolog
یکی از جذاب ترین بخش های برنامه نویسی هوش مصنوعی تشخیص اشیاست. به هیچ عنوان این دوره رو از دست ندید
چگونه برنامه نویسی را شروع کنیم؟
تا کنون مسیر شغلی برنامه نویی و حوزه هاشو دیدیم. حالا برم ببینیم چجوری باید تو این مسیر قدم برداریم.
1. چرا برنامه نویسی را انتخاب کردید؟
باید از خودتان بپرسید که چرا میخواهید برنامه نویس شوید؟ با توجه به پاسخ این سوال میتوانید حوزه و زبان مورد نظر را انتخاب کنید.
• اگر میخواهید برای شغل و درآمد برنامه نویس شوید، باید حوزه و زبانی را انتخاب کنید که درآمد بالایی دارند.
• اگر می خواهید برای ایده های شخصی خودتان برنامه نویس شوید، باید با توجه به آن، حوزه و زبان برنامه نویسی را انتخاب کنید (حوزه های اپلیکیشن موبایل، طراحی وب و دسکتاپ )
• اگر برنامه نویسی را برای مهاجرت انتخاب میکنید، باید کشور مقصدتان را بررسی کنید و ببینید در چه حوزه و زبان هایی بیشتر فعالیت دارند.
2. انتخاب حوزه کاری
برنامهنویسی در حوزههای مختلفی کاربرد دارد و شما باید بر حسب علاقه و استعداد خود، حوزهای را برای آموزش برنامه نویسی و یادگیری زبانهای مورد نیاز آن حوزه، انتخاب کنید. به عنوان نمونه، شما میتوانید در حوزههایی مثل برنامهنویسی وب، برنامه نویسی دسکتاپ(ویندوز و (ios، توسعه اپلیکیشن برای اندروید و iOS، هوش مصنوعی، توسعه بازی، مهندسی سیستمهای کامپیوتری و … مشغول به کار شوید.
3. انتخاب زبان برنامه نویسی
وقتی حوزهی کاری خود را انتخاب میکنید، گزینههای شما برای انتخاب یک زبان برنامهنویسی بسیار محدود خواهند شد. در مطالب بالا به حوزه ها و زبان های پرکاربرد برنامه نویسی اشاره کردیم و شما میتوانید با توجه به شناخت حوزه کاری، زبان را انتخاب کنید.
نکاتی برای انتخاب بهترین زبانهای هر حوزه
• وضعیت تقاضا و بازارکار
• میزان سادگی یا پیچیدگی زبان
• وضعیت وجود منابع برای یادگیری
• دوره حدودی یادگیری هر زبان
چگونه در برنامه نویسی پیشرفت کنیم؟
در هر مسیر شغلی لازمه به دنبال پیشرفت و ارزشمند تر شدن باشیم. حالا برای مسیر شغلی برنامه نویسی هم باید همیشه در تلاش برای بهتر شدن باشیم. حالا چجوری؟ بریم بفهمیم.
همیشه در حال یادگیری باشید!
دائما در حال یادگیری باشید زیرا دنیای آی تی(IT) همیشه در حال آپدیت است و همزمان با آن باید دانشتان را بالا ببرید. بنابراین، هرگز از خواندن کتابها، مقالات و اخبار برنامهنویسی غافل نشوید و همیشه دانش خود را بهروز نگه دارید.
از هیچ فرصتی برای تمرین بیشتر دریغ نکنید!
تمرین و تکرار زیاد یکی از مهم ترین عوامل پیشرفت و موفقیت در برنامه نویسی است. تمرینات برنامه نویسی را بیشتر از تئوری کار کنید تا بتوانید به تسلط بیشتری برسید. هرچه بیشتر برنامهنویسی کنید، برنامهنویس قویتری خواهید شد.
ترفند های سرچ حرفه ای را یاد بگیرید
یک برنامه نویس وقتی به مشکل بر میخورد اولین ابزار کمکی او google است، باید ترفندهای سریع را یاد بگیرید تا در کمترین زمان ممکن به جواب و مشکل را برطرف کنید.
زبان انگیسی را تقویت کنید
زبان انگیسی، زبان دنیای آی تی(IT) است پس اگر میخواهید پیشرفت چشمگیری داشته باشید زبانتان را تقویت کنید و به سطح قابل قبولی برسانید.
صبور و امیدوار باشید
اگر موقع کد زدن به مشکلی برخورد کردید امیدتان از دست ندهید و دست از تلاش برندارید. گاهی اوقات خطاهای خیلی ریزی در برنامه رخ میدهد که باید با حوصله آنها را برطرف کنید.
چیزی را که یاد میگیرید، به اشتراک بگذارید
یکی از بهترین روشها برای اینکه در هر زمینهای، دانش خود را تقویت کنید، آموزشدادن آن دانش به دیگران است. اگر میخواهید برنامهنویس موفقی شوید، آموزش برنامه نویسی را فراموش نکنید.
حتی کسانی با دانش برنامهنویسی کمتر، همواره چیزهایی برای یاددادن به شما دارند و اگر شما دانش خود را در اختیار دیگران بگذارید، آنها نیز دانش خود را با شما به اشتراک میگذارند و این عمل، نه تنها به پیشرفت شما، بلکه به پیشرفت دانش برنامهنویسی و جامعهی برنامهنویسان کمک میکند
بازار کار فریلنسری
یکی از بازار کارهای خفن حوزه برنامه نویسی گارهای فریلنسریه!
ما در کی ورک دوره ای تهیه کردیم که بهتون یاد میدیم چجوری از کارهای فریلنسری درآمد دلاری داشته باشید.
پس این دوره رو از دست ندید!