آشپزی و آموزش آشپزی قدمتی به انداره عمر بشر دارد
اینکه این فن با توجه به نیاز طبیعی بدن به خوردن غذا هیشه وجود داشته و خواهد داشت،امری طبیعی است.
اما امروزه آشپزی به شکل حرفه ای تری دنبال می شود.
علاقه انسان هر روز به کشف خوراک های ملل مختلف و حتی اقصا نقاط کشور خودشام بیشتر می شود.
با ورود شبکه های اجتماعی آموزش آشپزی در این فضا نیز هر روز در دسترس تر در اختیار مخاطبان قرار میگیرد.
آموزش آشپزی
در گذشته آموزش آشپزی به صورت تجربی و به شکلی نسل به نسل و سینه به سینه منتقل می شد.
اما امروزه فعالیت در این رشته به صورت تخصصی و با داشتن مهارت لازم امکان پذیر است.
بسیاری آموزش معتبر در کشور به تدریس فنون آشپزی مشغولند.
همچنین این فن به صورت یک رشته تحصیلی از مقطع متوسطه می تواند دنبال شود.
علاقه مندان آموزش آشپزی به مدارس کار و دانش رفته و در رشته آشپزی به تحصیل می پردازند.
برای تحصیل در مقاطع بالاتر، این رشته در دانشگاه علمی کاربردی با نام رشته آشپزی وجود دارد.
در دانشگاه های دیگر برای آموزش آشپزی باید رشته هایی مثل هتلداری را انتخاب کرد که زیر مجموعه آشپزی دارند.
با این وجود کسانی که در آموزشگاه ها نیز به تحصیل می پردازند با اخذ مدارک معتبر می توانند به صورت حرفه ای در رستوران ها یا هتل ها فعالیت کنند.
در رشته آشپزی چه دروسی آموزش داده می شوند؟
افرادی که در رشته آشپزی مشغول به تحصیل هستندمانند تمامی رشته ها واحدهای عمومی و پایه را می گذرانند.
از جمله رشته های مقطع متوسطه که در آموزش آشپزی از اهمیت برخوردار است زیست و شیمی است.
دروسی که در آموزش حرفه ای آشپزی تدریس می شوند را به اجمال نام می بریم:
آشپزی هتل
آشپزی سنتی
سرآشپزی
قنادی
اردور سازی
دسر سازی سنتی و مدرن
آشنایی با ماکروویو
نانوایی
و…
افرادی که در این رشته تدریس میکنند پس از گذراندن دروس تئوری و عملی نیاز به گذراندن دوره های کارورزی دارند.
آشپزی ملل
با توجه به اینکه امروزه بیشش از پیش شاهد ورود غذاهایی از ملل مختلف به فرهنگمان هستیم آموزش آشپزی در این حوزه از جایگاه ویژه ای برخوردار شده است.
پیدایش هر چه بیشتر رستوران های ایتالیایی، چینی،هندی و… شاهدی بر این مطلب است.
فراگیری این بخش از آموزش آشپزی شما را آماده کار در رستوران ها چه در داخل و چه در خارج می کند.
آداب چیدمان در آموزش آشپزی
در فرهنگ های مختلف آدای چیدمان متفاوت است.
باید بدانیم که اصول کلی در این باب وجود دارد که یادگیری آن نه تنها برای یک آشپز بلکه برای همه ضروری است.
این بخش شامل نحوه نشستن، چیدمان میز، قرارگیری لوازم صرف غذا و طرز استفاده درست و به جا از آنها از زیر مجموعه های آموزش آشپزی است.
جالب است بدانیم که دانستن آداب پذیرایی آنقدر مهم است که چیزی که در فرهنگی هنجار است ممکن است در فرهنگی دیگر نا هنجاری یا حتی توهین به حساب بیاید.
فرهنگ و آداب آشپزی و غذا خوردن
همان گونه که اشاره شد آشپزی مانند زبان ؛گویش و خط یک سرزمین از المان های فرهنگی محسوب می شود.
نوع چاشنی های مورد استفاده در غذاها بر اساس مکان جغرافیایی متفاوت است.
گاه حتی مییزان زمان مصرفی طبخ غذا نشان از نوع فرهنگ یک جامعه دارد.
برای مثال جوامع ماشینی به طبخ غذا با مدت زمان کمتر یا حتی استفاده از فست فود می پردازند.
جوامع مختلف به طرز عجیبی در فرهنگ غذایی متفاوتند
جالب است بدانیم در برخی فرهنگ ها مثل ژاپن صدا دادن دهان موقع غذا خوردن نا پسند نیست.
در تایلند غذا خوردن با چنگال بی احترامی محسوب می شود.
در هند خوردن غذا با دست مرسوم است ولی همین کار با دست چپ بی احترامیست.
و بسیاری از اصولی از این دست که در فرهنگ های مختلف وجود دارد و میتواند از اطلاعات جذاب در آموزش آشپزی باشد.